uitvallen naar andere honden

Plaats hier over gedrag/opvoeding van je hond(en)

Moderator: weerwolf

Gebruikersavatar
Kayleigh
ouwe rot
Berichten: 90
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:31
Contacteer:

uitvallen naar andere honden

Bericht door Kayleigh » 31 dec 2018, 18:28

Toen kayleigh 12 weken was, kwam ze bij ons wonen. Haar had ik toen gekregen van roonekoos als verjaardagskado :D
Kayleigh was echt een schattige drukke pup en leerde heel snel. Maar uitvallen naar honden...ik snapte al dat het puur uit onzekerheid was
Dus moest ik haar wel zien te afleiden door een balletje of iets anders mee nemen. Madam was nergens in geinteresseerd zelfs niet in mij :roll: Maar ik gaf niet op en ging met haar naar de puppycursus en gehoorzaamheid en uiteraard heeft ze diploma's gehaald. Maar dan nog uitvallen naar andere honden....ik werd er echt gek van dat niets zou helpen dan alleen maar corrigeren door een rukje aan de riem te geven en dat ze dan moest gaan zitten en dat ging beter, dag erna strooide ik wat lekkers op de pad zodat ze afgeleid werd wanneer ik honden tegen kwam en nee dat hielp niet altijd. Nu nog heeft ze een grote mond maar zodra ik begin te zingen dat ze moest blijven kijkt ze me aan van wat ben je aan het doen vrouwtje?? :lol: :lol: Sinds ze volwassen is geworden, is ze gelukkig wel iets rustiger geworden al wilt ze nog wel de neiging hebben om te gaan blaffen maar ik ben dan op tijd met UH STIL! te zeggen. Man man wat een tijd in haar puppy/puberteit toen, had genoeg lantaarnpalen gezien en vastgehouden :lol:

Danger is een grote reu en best wel sterk. Hij was als pup vrij rustig aan de riem en het boeide hem niet als hij honden tegen kwam of heel dichtbij stond. Goh dat vond ik echt heerlijk en hield dat ook aan vast om te zorgen dat hij relaxt bleef. Meneer is nu 3 jaar oud en is nog steeds rustig aan de riem en niet uitvallen naar de honden en wanneer hij honden hoort blaffen kijkt die niet eens naar, negeren dus :D
Maar zodra kayleigh erbij is, is het een ander verhaal :roll: Als kayleigh een grote bek open doet dan wilt danger ook gaan mee bemoeien door haar te helpen en dat vind ik echt niet fijn! Ik ben een klein vrouwtje met 2 reuzen van herders, kayleigh kan ik op dat moment niet makkelijk corrigeren omdat ik dan al te laat ben want ze heeft er al 1 ergens geroken dat ze al naar voren gestapt heeft en danger wilt er dan erachter aan gaan al snapt hij niet waarom. Zodra ik brul KAYLEIGH DANGER GVD dan blijven ze staan althans Danger wel en kayleigh corrigeer ik dan nog ff door en dan is madam wel stil.

Hoe doen jullie dat met 2 herders als er 1 wilt uitvallen en de ander wilt meedoen? Ik bedoel je hebt dan niet echt onder controle omdat ze zo onwijs sterk zijn?? :shock:
I Love my German Shepherds

Connie B
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 dec 2018, 16:35

Re: uitvallen naar andere honden

Bericht door Connie B » 20 jan 2019, 17:15

Tsja lastig. Maar ergens zeg je in je tekst dat je soms te laat bent met signaleren dat de teef een andere hond heeft geroken en dan al reageert en dat dan de reu ook mee gaat doen.
Ik heb overigens een broertje dood aan uitvallende honden, en ik weet dat er soms heel wat achter steekt. Maar wat mijn eigen honden betreft ben ik er altijd vrij helder in geweest.
Het is niet een manier waar iedereen het mee eens is gok ik zo maar, maar nu had ik als eerste 2 volwassen herders, en de eerste keer dat voor mijn gevoel er uitgevallen werd om niets (passeren op een zebrapad met toen 1 herder) heb ik hem met een zwiep van mijn been terug gezet naar links, en vervolgens zijn halsband gepakt en hem een uitbrander gegeven.
Neiging tot blaffen naar andere honden bij de opgroeiende herder heb ik op een andere manier overigens aangepakt, het woord "nee" kende hij, dus dat heb ik gebruikt en afleiden voor hij de neiging kreeg te reageren op andere honden met een bal of met een voertje.
Later af en toe dingen laten gebeuren om te zien of hij nog zou reageren, en zo niet benoemen dat hij zo braaf en goed was, belonen dus dat hij er stil op reageerde en vaak zelf een neuscontact met mijn hand maakte (dat hebben we van jongs af aan geoefend, ik noem het "tikkie" en dan is de aandacht weg bij de andere hond en maakt hij contact met de hand.)

Toen ik nog twee herders had (reu en grote teef, en ook ik ben een klein vrouwtje) had ik geen last van uitvallen op voorhand, mijn honden konden zeer geïrriteerd raken als er loslopende honden blaffend op ons afkwamen. Helaas gebeurde dat nogal eens.
Als dat gebeurde had ik ze sowieso al aan de lijn geklikt en hield ik ze onder appel. Volgen en negeren, indien de hond niet zelf wegging terwijl ik met mijn honden doorliep, en écht vervelend werd dan moesten ze van mij af.
Die manier maakte dat ik het meer onder controle hield dan dat ik ze de kans zou geven om in de lijnen te hangen. En als ze toch zouden opvliegen kon ik ze daar op corrigeren.
Met bovenstaande bedoel ik dat veel mensen corrigeren als de hond de kans al heeft gekregen om uit te vallen. Ik probeerde het dus altijd al voor te zijn, als ik in de verte al een hond blaffend hoorde aankomen, dan vroeg ik al de aandacht van mijn honden. Soms nog voor ze doorhadden dat de hond onze kant op kwam.
Het dan niet opvolgen van een door mij gegeven commando, of de aandacht op mij laten vestigen met bal of voer, kon ik dan corrigeren. Het was dan niet reageren op de andere hond wat ik corrigeerde maar het negeren van mijn commando, als men begrijpt wat ik bedoel.
Ik oefende hier overigens veel op hoor, aandachtsoefeningen en wat appel oefeningen die op een leuke manier werden gedaan. En dat doe ik nog met de huidige herder ook.

Maar ik weet wat het is, met reu en teef lopen als ze de neiging hebben om met zijn tweeën te willen reageren. En ze zijn dan loei sterk.
1x echt omver getrokken. Op een groot veld kwam ineens een grote jong volwassen bouvier reu ons tegemoet rennen, over een weg eerst heen, en de baas maar roepen.
Ik voorzag al dat het problemen zou geven. Druk, lomp, reu en groot ;)
Dus ik lijnde aan, liep weg van de situatie, maar dat werkte dus niet. Dus dan allebei in de af, en wachten tot de baas zou komen. Dat ging ok toen de boef voor ons aan het springen was, maar ineens dook hij om ons heen naar achteren, en mijn beide herders hadden er toen tabak van en sprongen op en vlogen erop af. Aangezien ik de lijnen vast had werd ik omver getrokken. K*t honden :twisted:
Enfin, terwijl ik op de grond lag, lijnen nog vast had de teef laten weten wat ze van de boef vond.. die zette het op een gillen en rende terug naar de baas, ik zat te GVD EN NOU AAAAF! dus beide honden weer plat op de grond en een oeps kop :| (het vloeken, en daarna beide koppen bij elkaar en mijn hoofd zeer dichtbij met of ze nou helemaal GEK waren geworden..)
Enfin, beide honden even gezegd wat ik ervan vond en naar de eigenaar van de boef gelopen (met de honden naast me die geen scheef gezicht meer durfden op te zetten) om te vragen of er schade was. Nu was die man wat beduusd eerlijk gezegd, en deze zei zelf sorry dat zijn hond niet luisterde.. Maar goed, geen schade, ik zat onder de blubber, mijn honden wisten weer dat ze niet op die manier mochten reageren van mij, en gelukkig is dat daarna ook niet meer voorgekomen..

Lang verhaal, maar wellicht wel helder voor sommige mensen. Ik ben dus van het op tijd signaleren van een evt. reactie en op tijd zelf reageren naar eigen hond toe. En controle daarop uitvoeren middels simpel uitvoerbare appel oefeningen zoals volg, zit, af of contact maken met de baas. Dat werkte bij de twee herders die ik had het best, en met onze herder nu doen we het net zo.

weerwolf
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 nov 2018, 20:48

Re: uitvallen naar andere honden

Bericht door weerwolf » 20 jan 2019, 23:47

Bij dit soort problemen is het m.i. het best om de oefeningen met 1 hond tegelijk in praktijk te brengen omdat het nu eenmaal veel makkelijker is om een onder controle te houden dan twee tegelijk. Pas als dat lukt, met alle 2 apart, dan samen met de veelplegers op stap.
Als er een vreemde hond nadert is het slechtste wat je kunt doen de situatie ontwijken want dan leert hij het nooit. Je begint, met op redelijke afstand de hond af te leggen. In deze positie is een uitval het minst waarschijnlijk. Als dat goed gaat vervang je af door zit en geleidelijk maak je de afstand kleiner. Kan een langdurig proces zijn, maar geeft doorgaans goede resultaten. BTW: Socialisatie van de hond dient eigenlijk in het eerste levensjaar plaats te vinden, daarna loop je achter de feiten aan. Kan nog wel, maar kost veel meer tijd en moeite.

Gebruikersavatar
Kayleigh
ouwe rot
Berichten: 90
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:31
Contacteer:

Re: uitvallen naar andere honden

Bericht door Kayleigh » 24 jan 2019, 10:48

Kayleigh heeft een goede neus en ruikt al op verre afstand dat ergens wat aan komt lopen wat nog niet zichtbaar is dan kan ze al uitvallen ja dan ben ik te laat met corrigeren. Als ze alleen loopt dan gaat het beter maar met danger erbij is dat een drama.
I Love my German Shepherds

Connie B
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 dec 2018, 16:35

Re: uitvallen naar andere honden

Bericht door Connie B » 06 feb 2019, 13:02

weerwolf schreef:
20 jan 2019, 23:47
Bij dit soort problemen is het m.i. het best om de oefeningen met 1 hond tegelijk in praktijk te brengen omdat het nu eenmaal veel makkelijker is om een onder controle te houden dan twee tegelijk. Pas als dat lukt, met alle 2 apart, dan samen met de veelplegers op stap.
Als er een vreemde hond nadert is het slechtste wat je kunt doen de situatie ontwijken want dan leert hij het nooit. Je begint, met op redelijke afstand de hond af te leggen. In deze positie is een uitval het minst waarschijnlijk. Als dat goed gaat vervang je af door zit en geleidelijk maak je de afstand kleiner. Kan een langdurig proces zijn, maar geeft doorgaans goede resultaten. BTW: Socialisatie van de hond dient eigenlijk in het eerste levensjaar plaats te vinden, daarna loop je achter de feiten aan. Kan nog wel, maar kost veel meer tijd en moeite.
In mijn geval had ik geen uitvallers, maar honden die los liepen en op verschillende manieren contact kwamen maken was het issue. En vanuit die positie kon en wilde ik sowieso niet (altijd) weglopen, dus was mijn andere optie appel op mijn eigen honden. Door inderdaad af, te laten gaan, wat ik ook wel eens riep als ze los waren en ik een ongeleid projectiel zag naderen. Gaf mij mooi de mogelijkheid om voor de zekerheid even aan te lijnen, ik wilde het er nooit op gokken of het goed zou gaan of niet, zeker niet met reu en teef herder.

En wat versta je in deze onder socialisatie? Die andere twee herders van mij konden eigenlijk prima met andere honden, mits op een normale manier geïntroduceerd. Blafbekken en lompe honden wilden ze het liefst op hun nummer zetten, en omdat dat natuurlijk niet wenselijk is, liet ik het niet zover komen. Maar onze jonge hond is zeker ook met allerlei honden gesocialiseerd, klein en groot, maar daar zag je ook bij ontstaan dat hij bepaalde manieren van contact maken niet zo jofel vond, laat staan dat er eens een hond op Jol wilde duiken. Toen was voor mij ook weer duidelijk dat ook hij een bepaalde grens heeft van tolerantie, maar zeker niet schroomt om een ander tegen de grond te werken.
Op basis daarvan laten we ook hem niet vrijelijk met andere vreemde honden nu hij 4 jaar is en zijn ballen nog heeft interacten.

Connie B
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 dec 2018, 16:35

Re: uitvallen naar andere honden

Bericht door Connie B » 06 feb 2019, 13:40

Kayleigh schreef:
24 jan 2019, 10:48
Kayleigh heeft een goede neus en ruikt al op verre afstand dat ergens wat aan komt lopen wat nog niet zichtbaar is dan kan ze al uitvallen ja dan ben ik te laat met corrigeren. Als ze alleen loopt dan gaat het beter maar met danger erbij is dat een drama.
Maar als het goed is kun je aan haar zien dat ze iets opmerkt. Dat bedoel ik in mijn eerdere reactie, met op tijd iets signaleren en daarop reageren.

Gebruikersavatar
Kayleigh
ouwe rot
Berichten: 90
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:31
Contacteer:

Re: uitvallen naar andere honden

Bericht door Kayleigh » 07 feb 2019, 21:41

Jawel dat kan je ook duidelijk aan haar zien maar soms mijn domme fout let ik niet altijd op haar houding dat het zo snel gaat
I Love my German Shepherds

weerwolf
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 nov 2018, 20:48

Re: uitvallen naar andere honden

Bericht door weerwolf » 08 feb 2019, 21:14

Je kunt idd niet alles voorkomen. Soms zijn andere honden dermate onaangepast of is hun benadering niet volgens de "honden etiquette" dat deze erom vragen om op hun nummer gezet te worden.

Connie B
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 dec 2018, 16:35

Re: uitvallen naar andere honden

Bericht door Connie B » 09 feb 2019, 11:46

weerwolf schreef:
08 feb 2019, 21:14
Je kunt idd niet alles voorkomen. Soms zijn andere honden dermate onaangepast of is hun benadering niet volgens de "honden etiquette" dat deze erom vragen om op hun nummer gezet te worden.
Dat snap ik, en dat weet ik. Ik heb daar regelmatig mee te maken gehad dat loslopende honden dusdanig dichtbij kwamen dat het zeer moeilijk werd om daadwerkelijk het appel erop te houden bij mijn eigen honden, dat voorbeeld gaf ik hier ook met de bouvier die dusdanig om ons heen circelde dat ik echt omver werd getrokken achterover door mijn eigen honden.

Misschien lees ik Kayleigh verkeerd hoor, maar ik denk te lezen dat haar dame reageert op honden die of nog wat verder weg zijn of ook aangelijnd zijn, en dan is er m.i. geen directe dreiging. Dat in combi met dat de reu ook mee gaat reageren maakt het lastiger om de controle terug te krijgen.
Vandaar mijn opmerking om dan toch eerder te kunnen reageren als je de signalen bij je aangelijnde hond al ziet, dat zij iets hoort of ruikt waarop ze zou willen reageren.

Uiteraard moet iemand dat zelf ook willen, maar Kayleigh vroeg hoe anderen dat doen met 2 sterke honden die elkaar ook nog eens kunnen versterken als het gaat om reageren op andere honden.

Het is en blijft een wisselwerking, gisteren liep ik over de stoep en links voor me op een andere stoep zie ik twee franse bullen wat verstijven. (Nu heb ik achterlijke zintuigen wat dat betreft, mijn vriend zou ze ook niet hebben opgemerkt, maar dat terzijde.) De vrouw hoor ik tegen iemand anders zeggen "wacht even, ze zien andere honden". Ik checkte zelf snel of de honden wel aangelijnd waren :mrgreen:
Enfin ik loop door, Jol markeert wat, Aki ook (plantsoentje waar ik voorbij liep). En pas toen zag Aki de honden ook. En ook Aki is geen hond die stoïcijns doorloopt de honden gromden wat, stonden strak in de lijn en ik zag aan Aki dat hij zijn staart al de lucht in deed, oren naar voren, borst vooruit, en dat is het moment dat ik zijn aandacht dan wil, dus met mijn stem reageer ik dan nog voor hij eventueel zelf zou kunnen uitvallen of dat de honden uitvallen en hij terug reageert.
Jol is altijd stoïcijns, maar bij Aki moet ik ook opletten dat hij niet gedrag gaat vertonen die ik niet wenselijk vind. Dus ook al is hij nu vier jaar, het blijft altijd aangeven dat ik probeer te voorkomen dat hij bepaald gedrag vertoond.

Connie B
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 dec 2018, 16:35

Re: uitvallen naar andere honden

Bericht door Connie B » 09 feb 2019, 12:25

Ik bedoel er overigens niets lulligs mee, dus hoop niet dat het zo overkomt.
Ook heb ik niet de wijsheid in pacht, maar op de vraag hoe doen of deden jullie dat was op voorhand reageren mijn insteek bij destijds Bluf en Finn, en toen Aki opgroeide heb ik dat ook zo gedaan.
Maar bijvoorbeeld bij Bluf heb ik altijd in de gaten moeten houden als het ging om reageren op snelle dingen zoals wild, of hele drukke kleine honden, of iemand die zijn tuin of auto ging sproeien met een tuinslang :idea:
In het begin was ze gewoon weg als ze het eerder zag of opmerkte dan dat ik het zag of aan haar opmerkte dat er iets was.

Ik trek het dus altijd even door als het gaat om reageren als je gaat zien dat je hond ergens op wil reageren. Ik stond wel eens me te verontschuldigen met een dansende hond om een man met een tuinslang die verstijfd stond van schrik.. :o
Op een rustig bospad... en ze liep los, en honderden meters verder ging de man zijn tuin sproeien of de auto wassen, om het even, maar weg was loslopende Bluf. (en Bluf was echt een grote teef en ze kon enorm hoog springen.. dus naarmate die man zijn armen hoger in de lucht deed en de slang ook hoger werd gehouden.. nou vul maar in..)

Plaats reactie