Honden en vuurwerk..

Plaats hier over gedrag/opvoeding van je hond(en)

Moderator: weerwolf

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kayleigh
ouwe rot
Berichten: 90
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:31
Contacteer:

Honden en vuurwerk..

Bericht door Kayleigh » 04 dec 2018, 22:51

HONDEN EN VUURWERK: WEES EEN WIJZE BAAS!


Veruit de meeste honden hebben een hekel aan vuurwerk. En terecht. Het lawaai, de geur, alles rondom vuurwerk laat de alarmbellen rinkelen bij dieren. En laten we eerlijk zijn: vuurwerk ís ook gevaarlijk!

Als honden het zelf voor het zeggen hadden, vertrokken ze medio december naar een rustiger oord en kwamen ze 2 januari pas weer terug. Helaas zit dat er voor de meeste honden niet in en moeten ze aan het vuurwerk geloven. Stel je eens voor dat je deze dagen 10 keer beter ruikt en hoort dan normaal, hoe zou je dan het vuurwerk ervaren? Precies! Heel onaangenaam. Bedenk dat een hond nog vele malen meer ruikt en hoort dan wij!

Als baas zijn wij verantwoordelijk voor het welzijn van onze honden. Eén van onze taken is om hen zo goed mogelijk door de periode van vuurwerk heen te loodsen. Maar hoe doe je dat? We hebben voor jullie gezocht naar een afdoende opsomming en kwamen uit bij ‘Hond in zicht.nl’.


DE DAGEN VOOR OUD EN NIEUW

AANLIJNEN
Laat je hond aangelijnd uit. Neem geen risico, als de hond schrikt en wegloopt, is het leed niet te overzien!

VUURWERK VERMIJDEN
Vermijd vuurwerk zoveel mogelijk. Ga naar rustige uitlaatplekken. Loop ruim om vuurwerk afstekende jongeren heen. En loop op tijden dat er weinig vuurwerk wordt afgestoken, zoals rond etenstijd of ’s morgens vroeg.

RUSTIG BLIJVEN
Blijf rustig bij harde knallen. Als de baas rustig is, ziet de hond dit als voorbeeld. Is je hond erg geschrokken, blijf dan even staan en laat je hond ter plekke herstellen. Als je direct wegloopt, versterk je zijn schrikreactie.

STEUN JE HOND
Als je hond bang is, zorg dan dat je in de buurt bent. Geef hem de mogelijkheid om bij je te zijn. Straal rust en vertrouwen uit. Met overdreven aaien of troosten of, zoals vaak wordt geadviseerd, je hond te negeren, maak je het alleen maar moeilijker voor je hond. Dus kies voor: steunen, aanwezig zijn, veiligheid bieden.

VEILIG PLEKJE IN HUIS
Het kan helpen om een veilig plekje voor je hond te maken, bijvoorbeeld door een deken over een bench te leggen of de mand verplaatsen naar een hoek van de kamer. Soms kiezen honden zelf een rustige plek, waar ze zich prettig voelen. Als het kan, sta ze dan toe daar te liggen.


OUDJAARSDAG

KORT UITLATEN
Laat je hond liever een paar keer kort uit, dan een lange wandeling vol knallen en stress.

RUSTIGE MOMENTEN
Rondom etenstijd en ’s morgens vroeg is het meestal rustiger met vuurwerk. Maak er gebruik van en ga wandelen!

VERDER WEG
Als het kan, ga dan naar een afgelegen, vuurwerkvrije plek om lekker te wandelen.
Belangrijk
Hou een angstige hond ook op een afgelegen stuk aangelijnd, bijvoorbeeld aan een lange lijn. Er mag deze dag overal vuurwerk afgestoken worden, dus neem geen enkel risico!


JAARWISSELING

OP TIJD UITLATEN
Laat je hond eind van de middag of begin van de avond nog even lekker uit en maak de laatste ronde ruim na 12 uur, als het meeste vuurwerk opgeknald is.

GORDIJNEN DICHT
Doe de gordijnen dicht en zet muziek op of de televisie aan (uiteraard niet met vuurwerk erop!). Dit zorgt ervoor dat het geluid van buiten minder hard door komt. Sluit ook eventuele ventilatieroosters.

DEUR DICHT!
Let op de deuren, houd ze dicht. Een bange hond kan vluchten en dat is het laatste wat je wilt op dat moment!

KAUWEN ONTSPANT
Door te kauwen op een lekker kluifje komen er stoffen vrij bij de hond waardoor hij kan ontspannen. Dus koop lekkere kluifjes en laat je hond kauwen. Neemt je hond het kluifje niet aan, dan is hij echt té bang en kun je hem het beste bij jou of op z’n veilige plekje laten liggen.

HERSENWERKEN RONDOM 12 UUR
Als je hond gewend is om te Hersenwerken is dat een ideale manier om je hond met zo min mogelijk stress door de jaarwisseling heen te helpen.

LAAT JE HOND NIET ALLEEN
Zorg dat er altijd een vertrouwd persoon bij je hond aanwezig is. Laat je hond niet alleen! Ook al is je hond niet bang, de jaarwisseling is een stressvolle ervaring, waar jij als baas of een ander vertrouwd persoon bij aanwezig moet zijn als veilige haven. Wil je de buren gelukkig nieuwjaar wensen? Nodig hen bij jou uit.

WIL JE FEESTVIEREN?
Toch zin in een feestje buiten de deur en je hond kan niet mee? Zorg dan voor oppas, regel een logeeradres of breng je hond vooraf naar een pension. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart kunt feestvieren.


MIJN HOND IS HEEL ERG BANG!


ONDERSTEUNENDE MEDICATIE
Is je hond echt heel erg bang, dan is het mogelijk om hem door deze periode heen te helpen met ondersteunende medicatie van de dierenarts. Er zijn middelen die in de aanloop naar Oud & Nieuw gegeven kunnen worden en middelen die op de dag zelf gebruikt moeten worden.

WEES KRITISCH
Kies voor een middel waarbij je hond rustiger wordt, maar wel helder blijft. Geef géén middelen, zoals Vetranquil, waar hij sloom van wordt of niet meer kan bewegen!

HUISMIDDELTJES
Wees voorzichtig met middeltjes die niet door een dierenarts worden voorgeschreven. Ga ook niet op verhalen af van zogenaamde ‘deskundigen’ over het geven van alcohol aan je hond of andere zaken die eigenlijk alleen voor mensen bedoeld zijn. Veel middeltjes brengen je hond juist schade toe en de angst gaat er niet mee weg!

VUURWERKTRAINING: ZIN EN ONZIN
Angst voor vuurwerk is een instinctieve angst. Als je deze angst kwijt wilt raken, zul je heel vaak moeten trainen in allerlei situaties. Dat is bijna niet te doen. Je kunt een hond wèl leren dat hij op zijn baas kan vertrouwen in stressvolle situaties. En je kunt hem om leren gaan met harde geluiden en pittige knallen. Maar dat kost tijd en voorbereiding.

Trainen op een veld terwijl er vuurwerk wordt afgestoken is géén aanrader! Het bezorgt de honden enorm veel stress. En ze kunnen niets, want ze zitten vast en moeten luisteren naar hun baas. Het effect is dat de honden zich afsluiten, bevriezen en hun lot ondergaan. Dus vooral een zeer ongewenste trainingsvorm. Honden, maar ook wij mensen, leren alleen als we rustig zijn en aandacht hebben. Als je stress hebt of bang bent, leer je niets.

Honden confronteren met vuurwerk en dan maar hopen dat de angst verdwijnt, heeft daarom geen (gunstig) effect!

WAT DAN?

Ga in het nieuwe jaar aan de slag. Volg lessen of workshops die gericht zijn op samenwerking en inzicht in jouw en zijn gedrag; dit alles versterkt de band tussen baas en hond. Door je hond beter te leren kennen, kun je hem beter begeleiden in moeilijke situaties zoals bijvoorbeeld de jaarwisseling.

Heeft je hond echt heel veel last van het vuurwerk en is hij onbereikbaar in zijn angst, ga dan vroeg in het nieuwe jaar al aan de slag met professionele begeleiding.

Afbeelding

-
I Love my German Shepherds

weerwolf
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 nov 2018, 20:48

Re: Honden en vuurwerk..

Bericht door weerwolf » 07 dec 2018, 20:27

Als een wat oudere hond bang is voor knallen is daar meestal niet veel meer aan te doen. Een jonge hond kun je gemakkelijk wennen. Op veel trainingen worden honden "schotvast" gemaakt. Die 2 van mij trekken zich er helemaal niets van aan.
Ik heb in al die jaren nog nooit een hond gehad die bang voor vuurwerk of bv onweer was,

Gebruikersavatar
Kayleigh
ouwe rot
Berichten: 90
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:31
Contacteer:

Re: Honden en vuurwerk..

Bericht door Kayleigh » 07 dec 2018, 23:23

de mijne zijn ook niet bang van vuurwerk en of onweer.
Vorige honden ook niet, ik heb het helemaal niet bij stil gestaan om ze dat te leren dat vuurwerk of wat er knalt eng is.
Mijn achter buurvrouw haar hond is een grote vriend van kayleigh, hij is echt doodsbang van vuurwerk en 2 jr geleden moest ik de buurvrouw helpen om de hond naar buiten te krijgen door kayleigh mee te nemen. Hij ging redelijk mee om snel zijn behoeftes te doen, echt zo zielig om te zien hoe bang hij is :cry: . Maar hier zijn er echt heel veel honden bang echt niet normaal dat de meeste ervan het liefst binnen blijven en ja behoeftes doen ze dan ook binnen :shock: .

Kayleigh word echt heel kwaad wanneer zij vuurwerk hoort en ziet, nou zie maar hoe kort ik haar moet houden pfff kost me echt veel energie
maar gelukkig kan ik haar wel houden :D Danger...vind het geweldig om naar vuurwerk te kijken en gaat er gewoon voor zitten :mrgreen:
Ik schrik elk keer als er ergens een rotje gegooid word pfff
I Love my German Shepherds

weerwolf
Berichten: 36
Lid geworden op: 30 nov 2018, 20:48

Re: Honden en vuurwerk..

Bericht door weerwolf » 08 dec 2018, 21:14

Ik hou ze ook aangelijnd maar niet omdat ze bang zijn, de jongste is gek genoeg om er achteraan te gaan, en dat is geen goed idee.... :evil:

Gebruikersavatar
Kayleigh
ouwe rot
Berichten: 90
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:31
Contacteer:

Re: Honden en vuurwerk..

Bericht door Kayleigh » 08 dec 2018, 23:54

ja ik ken dat :D
daarom gaan de mijne ook niet los :lol:
I Love my German Shepherds

Plaats reactie