Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Cornelia

Pagina's: [1] 2 3 ... 21
1
Forum wedstrijden / Re: De winnaar is.....
« Gepost op: oktober 05, 2018, 12:40:39 pm »
Leuk onderwerp!

2
Voorstellen / Re: Even voorstellen
« Gepost op: oktober 01, 2018, 07:05:14 pm »
de meeste kyno's hebben rechte rug BEHALVE als ze in stand gezet worden.
Als ze van pup aan altijd in stand gezet worden dan groeit het  erg slecht inderdaad dat de rug niet recht word.
Joey2008 wilt een kyno en dat kan ze opzoeken op vdh.nl
Sorry maar daar ben ik het echt niet mee eens. Op straat zie ik, en tegenwoordig mijn vriend ook en dat is echt geen kenner, echt wel het verschil tussen een herder uit kynologische lijnen en een hond uit werklijnen als het om de bouw gaat.

Bij de vdh op de site zijn werklijnen en kynologische lijnen en combi-fok te vinden.
Even een kleine toevoeging dat ik absoluut de bouw van de showlijn t.o.v. de werklijn niet naar beneden wil halen, of dat ik zeg dat de andere bouw klachten voor de rug geeft. Veel honden uit showlijnen gefokt door goede fokkers in Nederland zijn prima honden, maar je ziet echt verschil in bouw ook als ze vrij bewegen of stilstaan, dat is meer mijn punt.

Ts doet er verstandig toch eens rond te gaan kijken bij diverse fokkers, van show, - combi fokkers,  en werklijnen.
Bij de werklijnen zit ook verschil in fokkers. Een nest met veelal honden die gefokt worden voor politiehond kun je er vanuit gaan dat het vaak pittige hondjes zullen zijn, maar werklijn is niet alleen Politiehond e.d. voor speuren e.d. worden veelal wat zachtere honden verwacht die zich de kop niet gek laten maken en geconcentreerd kunnen zoeken, dat is weer een ander type dan wat gezocht wordt in een hond wil bijten, want ook dat laatste is niet zomaar iets wat iedere hond "gemakkelijk" doet.

3
Voorstellen / Re: Even voorstellen
« Gepost op: oktober 01, 2018, 06:29:51 pm »
Ik heb drie herders uit werklijn gehad, nu dus 1 van 4 jaar oud. Prima sociale honden, met de huidige hond train ik niet (persoonlijke omstandigheden) maar er wordt veel mee gedaan. Zwemmen, naar strand en tijdens wandelingen veel gehoorzaamheid en spel en af en toe gekke dingetjes doen, hij wil wel graag wat doen met de baas.
Maar volgens mij wil elke Duitse herder dat.
Mijn eerste was gedreven in de sport, thuis een hele rustige hond die graag bij mij was, hij was van karakter ook vrij rustig, liet zich de kop niet snel gek maken.
Tweede teefje was wel wat drukker, en ook de huidig hond is druk, en snel druk te krijgen, maar ik wijt dat meer aan karakter dan dat het komt omdat hij uit werklijnen komt  ;)

4
Voorstellen / Re: Even voorstellen
« Gepost op: oktober 01, 2018, 06:22:37 pm »
de meeste kyno's hebben rechte rug BEHALVE als ze in stand gezet worden.
Als ze van pup aan altijd in stand gezet worden dan groeit het  erg slecht inderdaad dat de rug niet recht word.
Joey2008 wilt een kyno en dat kan ze opzoeken op vdh.nl
Sorry maar daar ben ik het echt niet mee eens. Op straat zie ik, en tegenwoordig mijn vriend ook en dat is echt geen kenner, echt wel het verschil tussen een herder uit kynologische lijnen en een hond uit werklijnen als het om de bouw gaat.

Bij de vdh op de site zijn werklijnen en kynologische lijnen en combi-fok te vinden.


5
Voorstellen / Re: Even voorstellen
« Gepost op: september 29, 2018, 03:35:34 pm »
Bij voorkeur een kynologische, maar wel graag met een rechte rug en mooie achterhand.

Een kynoloog met een rechte rug is even zeldzaam als een kameel zonder bulten  ;D
Voor een rechte rug zal je toch hoogst waarschijnlijk op zoek moeten naar een werklijntje of een oud duitse herder.
Onze Joey was een oud duitse herder, maar we willen nu graag korthaar.
Ik vind gezondheid en karakter uiteraard belangrijker dan uiterlijk.
Ik denk dat er binnen de kynologen lijnen ook nog wel verschil kan zitten? Ik wil ik ieder geval absoluut geen slappe zwabberende achterhand.
En zijn er ook werklijnen die wat "milder" zijn dan anderen? Zo ja, hoe kun je daarop zoeken? Ik lees vaak "verdiep je goed in de lijnen" maar hoe doe ik dat?
Wat bedoel je precies met milder?

Zelf heb ik nu een derde herder uit werklijnen, dus ik heb geen vergelijk met een kynoloog.

6
Gedrag/Opvoeding / Re: Agressief naar honden / kippen op bepaalde momenten
« Gepost op: september 29, 2018, 02:22:50 pm »
De reacties van Lex doen mij eerder denken aan pijn. Vroeger deed hij dit niet, er moet dus iets veranderd zijn.
Misschien heeft hij zich ooit bezeert tijden contact (spelen?) met een andere hond en associeert hij andere honden met pijn..
Als jij de kippen voert en hij reageert excessief, is hij misschien jaloers  omdat jij op dat moment alle aandacht voor de kippen hebt. 2 oplossingen, of je houdt hem weg tijdens het voeren, dan ziet hij dat niet, anders zou je samen met iemand anders  hem daarop moeten trainen. Jij voert de kippen, assistent houd Lex vast, op ruime afstand en leidt hem een beetje af. Langzamerhand )en dan bedoel ik echt heel langzaam' de afstand verkleinen. Ga je te snel en Lex gaat uit z?n pan, kun je weer van voren af aan beginnen.
Ik hoop dat TS overigens ook reageert op wat geschreven wordt als reactie.
Het kan ook inderdaad pijn zijn of een reactie op een negatieve associatie. Mijn eerste reu had ook last van zijn gestel en reageerde op een bepaald moment ook minder relaxed als hij door drukke honden benadert werd, ondanks zijn ongemak kon hij dan zeer kort door de bocht en enorm sterk reageren.
Tegelijkertijd was hij altijd wel een hond die niet zelf contact zocht met andere honden, hij was niet agressief, maar het hoefde voor hem toch al nooit zo, en met dat hij wat instabieler was reageerde hij wat meer defensief en meer dominant dan voorheen. (dus zorgde ik ervoor dat ik een andere hond kon blokken of dat we op tijd wegliepen uit een situatie)
Maar niet actief uitvallen op voorhand, hij viel eigenlijk nooit uit pas als honden hem uitdaagden werd het een issue.

Ik stelde ook aan TS de vraag of na de diagnose het wandelpatroon drastisch is aangepast. Jij zegt "vroeger deed hij dit niet, dus er moet iets veranderd zijn".
Ik gok dat na de diagnose en advies van da er ineens niet meer met ballen werd gegooid, de hond veel vaker aangelijnd wordt uitgelaten en dat zijn behoorlijke veranderingen voor een hond die dus graag de interactie met de baas heeft en graag achter een bal aan rent.
Vandaar in mijn advies om alternatieven te zoeken die niet belastend zijn voor de hond maar dat je wel het samen nog leuk hebt met wandelingen.

Kwaliteit (leuke dingen doen samen en samen spelen) staat voor mij nog altijd boven kwantiteit van leven (dingen niet meer doen die een dier leuk vind om te doen maar omdat het slechte invloed kan hebben op zijn gestel niet meer gedaan mogen worden).

Mijn vijfjarige hond mocht niet meer de sport bedrijven waar hij zoveel lol aan beleefde (pakwerk) en sommige dingen van appel konden ook niet meer (haag), maar hij vond speuren fijn om te doen en dat was minder belastend, en sommige appel oefeningen konden wel gewoon dus zo gingen we verder en af en toe mocht hij wel nog even gek doen op het pak, of deed hij wel dingen die hij leuk vond maar die niet helemaal ok waren voor zijn gestel. Af en toe een dolletje moest kunnen vond ik altijd. Maar met beleid.

Het is gewoon niet leuk voor je hond om ineens alles te gaan verbieden wat ze altijd leuk vonden om te doen. Daar raken ze gefrustreerd van en dat kan dus zich uiten in naar reageren naar andere honden en nu ook de kippen.
Als je een balans weet te vinden in de juist interactie, de juiste uitdaging etc. dan is het weer fijn om met elkaar op stap te gaan, en wellicht als de vrouw des huizes ook op een andere manier weer gaat wandelen door wat meer oefeningen te doen wat gehoorzaamheid betreft en daarbij belonen, dan ga je op een andere manier weer de wandelingen in.

En die wervel, is daar chiropractisch gezien niet iets aan te doen qua ondersteuning? Heeft de hond pijnstilling of is dat nog niet aan de orde? Mijn hond had ook een probleem met een wervel (laatste rugwervel bij het heiligbeen), soms gaf ik pijnstilling en dan bouwde ik dat weer af, tot op een bepaald moment (jaren later) continue pijnstilling noodzakelijk werd, en dat is in overleg met de da gegaan toen. Daarvoor heb ik hem wel een aantal chiropractie behandelingen laten ondergaan, met goed resultaat, maar het daadwerkelijke probleem was daar en dat kon niet verholpen worden, maar de behandelingen hadden wel effect moet ik zeggen.

7
Gedrag/Opvoeding / Re: Agressief naar honden / kippen op bepaalde momenten
« Gepost op: september 28, 2018, 02:16:14 pm »
Als hij niet meer met een bal mag spelen, korte sprintjes trekken al niet mag, dan lijkt me dat in de lijn opspringen en trekken en zo reageren op andere honden me ook niet al te bevorderlijk voor zijn gestel.
Oplopen met vreemde honden gaat na gewenning ook meestal wel vrij goed is mijn ervaring, maar wat leert de trainer je als je andere honden ontmoet?
Zelf zou ik er voor kiezen om op voorhand af te leiden eerlijk gezegd, aandacht op jou en niet op een andere hond die eventueel aan komt lopen of ergens in een tuin achter een hek zit.
Evt. met voerbeloning als de hond daar gevoelig voor is, of met een bal aan een touw (maar dat laatste is al wat lastiger gezien zijn beperking denk ik.)
Het is een intacte reu? Mijn eigen ervaring is dat veel duitse herders toch wat minder behoefte hebben om met vreemde honden te spelen en dat ze nogal wat kort door de bocht reageren of ronduit dominant t.o.v. andere honden. Om die reden heb ik mijn hond wel gesocialiseerd met allerlei honden maar vind ik het niet echt nodig dat hij met jan en alleman contact gaat maken. Los of aan de lijn.
Zeker aan de lijn hebben wij aangeleerd (middels dus aandacht op ons) om niet te veel op andere honden te reageren.

Maar ik vraag me ook af of de hond na de diagnose nog wel los mag lopen? En naast wandelen (aangelijnd) wat doe je verder nog? Kan me zo maar voorstellen dat een hond die gewend was om los te lopen of om lekker te spelen met de baas en een bal behoorlijk gefrustreerd kan raken (en daarom ander vertier zoekt, uitvallen naar o.a. andere honden).
Ik heb ook een hond gehad die vanwege een bepaalde diagnose veel dingen niet meer mocht, dat zou klachten kunnen veroorzaken en zijn levensduur kunnen be?nvloeden.
In veel dingen ben ik hem toen ook gaan beperken, maar de bal was zijn lust en zijn leven en samen dingen doen met de baas ook. Dus met hem was ik veel tijdens wandelingen bezig met app?l oefeningen (vond hij overigens leuk  ;)) en bal gooien deed ik ook, maar hij moest wachten tot de gegooide bal stil lag, soms bedoelt een arts dat korte abrupte bewegingen voor een hond niet goed zijn. Als een bal door rolt of stuitert en een hond probeert die te grijpen maakt hij andere bewegingen dan dat de hond een stilliggend voorwerp op gaat halen.
Ik verstopte soms de bal of andere voorwerpen en die moest hij gaan zoeken, geestelijk vermoeiender en niet zo belastend.
Zwemmen was ook iets wat door de da werd geadviseerd, op plekken waar het vrij snel diep zou zijn dus niet continue het water in en uitrennen, maar echt flink zwemmen. Dus ging ik vaak naar strand of naar een meer waar ik de bal gooide die hij dan op kon halen. Weinig belasting voor de gewrichten, maar enorm goed voor de spieren en uiteraard veel intensiever dan wandelen aan de lijn.

Denk dat je het dus ook moet zoeken in wat meer uitdaging voor de hond dan alleen wandelen, het kan angst zijn waardoor hij zo uitvalt naar andere honden, maar ook gebrek aan uitdaging omdat wandelen voor veel Duitse herders gewoonweg te saai is.

8
Gedrag/Opvoeding / Re: Bijten, blaffen en moeite met aandacht
« Gepost op: september 22, 2018, 05:17:22 pm »
Jeetje Kyra, ik lees allemaal adviezen waar ik zelf niet direct achter sta.

Voor de pupcursus flink moe maken.. dat had hier averechts gewerkt, onze opgroeiende pup werd juist hyper bij drukte, en was nog minder te bereiken als hij moe was, hij oogde dan namelijk niet moe en was sterk overprikkeld waardoor hij juist ging bijten happen springen en rennen en een NEE was tegen dovenmans oren gericht.

Een band opbouwen met een hond wat je later schrijft kan ik weer niet rijmen met een pup die druk is en geen aandacht vast kan houden op een cursus, vast binden aan een boom en hem alleen 20 minuten te laten staan. Wat leert dat dier daar in 's hemelsnaam van?

Onze pup was behoorlijk druk en nu als 4-jarige is het nog een energieke hond die best kan doordraven op momenten, we kunnen niet te gek doen, niet overmatig belonen want dat stuitert hij nog steeds op of slaat dusdanig door dat je hem pas op de plaats moet laten maken en bovenal zelf moet stoppen met gekkigheid.
Was met mijn eerste teefje trouwens ook, die kon zo hyper worden van bepaalde dingen die ze leuk vond dat het wel eens lastig was om "normaal" in rust iets aan te leren.

Zelf hebben we toen onze Aki pup was geleerd wanneer zijn emmertje vol aan het lopen was en verplicht rust laten nemen op die momenten. Bij trainingen met of zonder honden, aandacht op ons en als hij weer niet meer te bereiken was even wat anders doen of rust nemen. Of in ieder geval wat afstand nemen van de dingen waar hij enorm druk van werd.

Klinkt misschien stom maar wat soms wordt geadviseerd aan positief belonen werkte hier bij mijn eigen honden soms averechts. Hoge stemmetjes "Goed zo!" "Keurig zeg!" dat werd gek doen en ineens opspringen of bijten (had ik met alledrie mijn herders trouwens).
Ik had dus al rap een speel waarin gebeten kon worden bij me, of een bal aan een touwtje ter beloning.

Aandacht was ook iets.. bij jonge Aki had ik eigenlijk altijd wel een flostouw of een bal aan een touw in mijn zak, dat vond hij leuk en dat werd een beloning, dus als ik dat mee had en in mijn zak had wist hij dat, dus is de aandacht wat makkelijker te vangen omdat je iets hebt wat hij interessant vindt. Dit item speelden we mee als hij uit zichzelf aandacht gaf, of als hij reageerde in een bepaalde situatie en ik zijn aandacht vroeg. Hetzij vogels langs de weg, andere honden langs de weg, fietsers, kindertjes op stepjes en al dat soort dingen. En na heel kort even spelen verdween de bal of flostouw weer in mijn jaszak en liet ik hem weer zijn ding doen tot ik iets zag waarvan ik op voorhand dacht dat hij dat heel interessant zou vinden, maar ik wilde interessanter zijn.. dus reactie vragen en bij reactie weer even spelen zodat ik altijd toch even leuker kon zijn dan alle andere dingen.
Uiteindelijk bouw je dat weer uit..  ik deed dat op een bepaald moment met "nee".. of "uh" maar in het begin ging het echt om alternatieven te geven en aandacht verleggen naar mij toe.
Maar heel kort telkens.
Op die manier kon ik ook dingen aanleren, even zitten, dan belonen met de flos en kort even spelen. Telkens echt korte momenten want hij was ook zo'n hondje wat alles super interessant vond van vogeltjes tot blaadjes een regendruppel die viel.. hij merkte ook alles op dus was het best wel eens lastig om zijn aandacht te krijgen  :P

Oh ja ik werkte ook veel met klik geluidjes of zoen geluidjes.. werkt nu nog steeds prima om zijn aandacht weer op mij gevestigd te krijgen.

9
Forum wedstrijden / Re: De winnaar is....
« Gepost op: september 03, 2018, 06:27:49 pm »
Hey wat leuk! Bedankt! Ik was op vakantie, vandaar de late reactie.

Nieuw onderwerp "Er bovenop zitten" in de ruimste zin van het woord.

10
Aanschaf van een Duitse Herder / Re: Eerste gezamelijke hond als gezin
« Gepost op: augustus 15, 2018, 09:20:47 pm »
Haha, voor veel mensen is het wegblijven van schoonmoeder een extra argument om een hond te nemen.  ;D :P ;) (grapje hoor)

Maar dingen als bang voor honden, bang voor onweer, bang voor alles en nog wat, dingen die totaal niet beredeneerd zijn, daar kun je toch moeilijk aan gaan toegeven.
Je begint dus met een pup, wie is daar nou bang voor, zo'n lieve kleine springer. Als schoonmoeder hem/haar vanaf het begin meemaakt merkt ze het niet eens dat hij steeds groter wordt, tegen die tijd dat je hond volwassen wordt, is ze er allang niet bang meer voor, zeker niet als ze hem vanaf het begin meemaakt
Tsja dat ging bij mij dus echt niet op. Ik dacht dat namelijk ook, ze kent Aki van jongs af aan dus zal het wel eigen worden. Maar dat ging echt niet zo. In tegenstelling tot mijn schoonmoeder trouwens (over tegenstrijdigheden gesproken) Mijn schoonmoeder is gewoon duidelijk en direct naar de honden toe, maar ook gewoon gek van dieren en honden, daar zit dus al het verschil.
Schoonmama draait om en zegt "nee nou klaar h?!" mijn ma zegt, "ohw moet hij weer mijn schoenen bijten, oh, hij heeft mijn sjaal!" En echt, ze werd bijna gewurgd  :o...
Maar zelf wapperen met de sjaal en wiebelen met de schoenen, ja dan vraag je er om ook!  Bij bepaalde honden dan h?.
Maar goed, ik neem hond en ma in bescherming, die moeten elkaar met rust laten. Schoonma kan het prima zelf, tenzij ze even niet goed ter been is, en dan nemen we onze eigen hond ook voor onze rekening, want ze kunnen best leren om weg te blijven bij bepaalde personen. Schoonma en ma zijn beiden over de 70.

11
Aanschaf van een Duitse Herder / Re: Eerste gezamelijke hond als gezin
« Gepost op: augustus 14, 2018, 05:54:16 pm »
Spannend hoor! Gezien de ADHD die jij en je zoon hebben, zou ik wel kijken naar welk karakter het beste bij jullie zou passen. In een nest zitten vaak verschillende karakters, waarbij de ene wat rustiger en minder prikkelgevoelig is dan een ander.
Kat uit de boom kijkers of juist meer de haantjes de voorste die van alles ondernemen, onderzoeken en moeilijk rust kunnen vinden. Ik noem zo maar wat voorbeelden.
Mijn eerste herder was rustig, wel actief en graag willen werken met passie, maar vrij rustig in de omgang en wilde niet te veel polonaise aan zijn lijf.
De tweede hond was druk, niets ontging haar, vrij impulsief en ook nog eens ontzettend enthousiast naar alles en iedereen.
Onze derde herder is ook druk, snel geprikkeld en snel te prikkelen, wat zich uit in behoorlijk druk gedrag wat af en toe echt getemperd moet worden.
Het is iets waar je mee om moet kunnen gaan en zelf wel de rust moet kunnen bewaren, anders wordt het druk op druk en dat wordt al snel hyper ???

Mijn moeder was ook wat angstig naar honden toe. Mijn eerste hond was zelf kalm (was al 4 jaar toen ik hem kreeg) en dat ging goed.
Toen ik de drukke teef erbij kreeg ging het niet goed met mijn moeder. Ze schrok van haar gedrag, vond haar doodeng en er werd gezegd dat ik met haar niet welkom was bij ze thuis.
Ik ging minder langs, en als ik langs ging liet ik haar dan maar in de auto.. mijn moeder vond dat toch wel zielig en wilde het toch nog wel een keer proberen. Ik had de hond toen wel al een paar weken in huis, en de hele scherpe randjes waren er al vanaf. Uiteindelijk is het wel goed gekomen. Al bleef het drukke gedrag een issue voor mijn moeder, volledig vertrouwen is er nooit geweest.
En dat is met nu de derde hond die ze wel van pup af aan kent er ook niet.
Bovenstaande vermeld ik omdat je schoonmoeder dus duidelijk aangeeft bang te zijn voor honden. Het kan op een bepaald moment goed komen, maar bij hele drukke honden en zeker herders zal de angst niet altijd afnemen, tenzij het allemaal over rozen gaat en de hond een engeltje is.
Het meeste valt en staat met de opvoeding overigens.

12
Voorstellen / Re: Even voorstellen :)
« Gepost op: augustus 05, 2018, 03:29:36 pm »
Welkom hier! Altijd spannend als je weer op zoek bent naar een nieuwe hond. Zelf heb ik ook een wolfgrauwe uit werklijnen. En dit is de derde duitse herder uit werklijnen, dus weet niet anders.
Alle drie de honden trouwens van een andere fokker, maar alle drie waren het fijne honden in en om het huis. Met de huidige doe ik overigens geen training, door omstandigheden is dat er niet van gekomen.
Onze hond heeft zijn roots ook in Tsjechi? maar is in Nederland gefokt. Er zijn meer fokkers die tegenwoordig honden uit de Tsjechische lijnen gebruiken valt mij op. Maar ik ben geen echte kenner, wellicht dat andere mensen je daar meer over kunnen vertellen.

13
Fotohoekje / Zijn we weer!
« Gepost op: augustus 03, 2018, 05:05:52 pm »
Kon een tijdje forum niet op, maar even wat foto's van Aki en Jol

Kruising Jol (border met friese stabij)

Onze (Dr)Aki  ;)


Ietwat Rank dus (net in voedingstopic al aangekaart dat onze Aki geen grote reu is)

 ::)En we wonen vlak bij zee14
Voeding / Re: Diarree
« Gepost op: augustus 03, 2018, 04:50:44 pm »
Hij is in de groei dus ik zou eerder iets meer geven dan minder. Als pup gaf ik mijn herder vers ?n brokken (vers in de avond, brokken in de ochtend). De brokken gaven we eigenlijk i.v.m. de andere hond in huis die niet altijd geweldig KVV at.
En met buiten lopen had ik brokjes bij me om zo nu en dan te belonen tijdens dingen aan leren.

De vorige herders aten alleen maar vers toen ik eenmaal overgestapt was op verse voeding.

Hoeveelheid voeding is lastig te zeggen vind ik. Ik zie hier gewichten van herders voorbij komen waar ik van sta te kijken, maar die herders hebben volgens mij ook een wat grotere schofthoogte.
Mijn eerste reu was niet echt klein (best fors gebouwd), maar zijn goede gewicht was 38 kg en schofthoogte ongeveer 62 cm.
Mijn teefje woog op goed gewicht 34 kg, en zij was iets groter dan 60 cm, voor de keurmeester 60 maar volgens mij was ze toch echt wel 61 ? 62 cm.

De huidige reu is wat kleiner van bouw, wel boven de 60 cm. Hij is nu vier jaar oud en weegt al 2 jaar ongeveer 34 kilo.
Als pup was hij wat schraal, ondanks goed voer en genoeg voer, maar het was/is wel een hele drukke hond met enorm veel energie dus wat hij eet loopt hij er ook weer af.
Wij voeren Lotgering. En als pup tot een jaar of 3 ook een dagdeel brok.
Hier voer ik echt op het oog, als ik het wat te rank vind worden dan voer ik wat bij, of ik geef wat pasta erbij of een keer een aardappel en bij wat meer aanzet geef ik weer wat minder.
Momenteel krijgt hij ongeveer 750 gram Lotgering op een dag, met allerlei extra's aan gezonde snack en kauwbotten erbij.

Je moet voor jezelf bepalen hoe je wilt voeren. Ik vond combi brok met vers geen probleem, maar ik merk nu ik weer volledig vers geef dat ik de vacht en de ontlasting beter vind. Dat was overigens ook de reden dat ik weer volledig op vers over wilde gaan, de ontlasting en de hoeveelheid ontlasting vond ik veel, in vergelijk met toen mijn andere herders volledig op vers stonden.

15
Forum wedstrijden / Re: Fotowedstrijd: Pffff, wat is het heet!!
« Gepost op: augustus 03, 2018, 02:51:10 pm »

Pagina's: [1] 2 3 ... 21